Neerwaartse Hond: een Pralaya perspectief

08-04-2024

Neerwaartse Hond in Pralaya verschilt van de klassieke yoga en vereist meer kracht en aandacht voor detail. Beide vormen van Neerwaartse Hond blijven echter een geweldige houding voor je lichaam.

Verlenging van de Wervelkolom 

Neerwaartse Hond helpt bij het verlengen van de wervelkolom en het creëren van meer ruimte tussen de wervels. Dit ondersteunt de regeneratie van de tussenwervelschijven en draagt bij aan ontgifting.

Verlichting bij Schouder- en Nekklachten

  Neerwaartse Hond kan verlichting bieden bij schouder- en nekklachten dankzij spierantagonisme.

  Specifieke opbouw van Pralaya-variant

  Je ziet (en voelt) verschillen in de opbouw van de houding:

  • Plaats je handen wijder dan de schouders en buig je ellebogen om de serratus anterior te activeren. Dit is gunstig voor het tegengaan van spanning in nek en schouders (antagonisme met de trapezius), het openen van de ribbenkast, en het vergroten van de ruimte tussen de schouderbladen. Dit bevordert een betere ademhaling en ondersteunt achterwaartse buigingen.

  • Het buigen van de knieën activeert de quadriceps, wat helpt bij het verlengen van de hamstrings en het roteren van het bekken. Dit draagt bij aan het herstellen van de natuurlijke krommingen van de wervelkolom.

  • Het naar buiten draaien van de handen helpt om het polsgewricht te beschermen tijdens de houding.

  Door deze aanpassingen toe te passen, kun je Neerwaartse Hond op een meer doelgerichte en effectieve manier uitvoeren, met aandacht voor de specifieke behoeften van het lichaam.

  Probeer het ook uit aan de hand van de video!

  Veel plezier!

  Liefs, Daria