TRE®

spanning ontladende oefeningen

Wist je dat alle ervaringen in je leven worden opgeslagen in je lichaam? Dit kan leiden tot fysieke, emotionele en mentale spanning die de natuurlijke stroom van je leven kan verstoren. Je lichaam biedt ook de weg naar het loslaten van deze spanning, vanuit de basis, bottom-up, vanuit het lichaam naar het hoofd.

Ik nodig je van harte uit om op een zachte manier weer in contact te komen met je lichaam, je zenuwstelsel te begrijpen en te leren hoe je lichamelijke reacties op stress kunt reguleren, om het natuurlijke mechanisme van ontlading opnieuw te activeren. Dit alles - in de veilige en ondersteunende bedding van TRE® (Tension Releasing Exercises).

Wat is TRE®?


TRE® is een bewezen methode van Dr. David Berceli, die wereldwijd erkenning heeft gekregen en effectief is gebleken in diverse situaties, van oorlogsgebieden tot bij slachtoffers van natuurrampen. Het is ook voor jou, als je dagelijkse stress ervaart,  worstelt met burn-out of nasleep van traumatische gebeurtenissen.

Deze methode omvat 7 toegankelijke oefeningen, ontworpen om je lichaam en zenuwstelsel in harmonie te brengen en je natuurlijke vermogen tot zelfgenezing te stimuleren. De oefeningen helpen je om diepe spierspanningen los te laten, voortkomend uit schokken, stress, angst of trauma.

En het mooie is dat, nadat je het op een veilige manier aangeleerd hebt onder de begeleiding van een provider, kan je deze methode volledig zelfstandig toepassen, eventueel in combinatie met andere therapieën. Heel je leven lang, wanneer je het maar nodig hebt.

Hoe werkt TRE®?

Universeel reageert ieder lichaam op dezelfde manier bij vervelende en/of gevaarlijke gebeurtenissen: met fight / flight / immobiliteit respons. In een primaire reactie trekken we bepaalde spiergroepen samen, die ons meest kwetsbare gedeelte van het lichaam beschermt: de onderbuik.

De psoas spieren verbinden de rug met het bekken en de benen. Bij een gevaarlijke of stressvolle situatie trekken deze spieren samen totdat het gevaar verdwenen is. Als herstel wil het lichaam hierna 'trillen/schudden' met de spieren om los te kunnen komen van de beschermende spanning.

Dat is wat je zowel kleine kinderen als ook dieren ziet doen na stressvolle gebeurtenissen.

Doordat de krachtige psoas spieren trillen, in het centrum van ons lichaam, resoneert dit in het hele lichaam door. Hierdoor worden (diep-chronische) spanningen op natuurlijke wijze opgelost.

Volwassenen hebben dit belangrijke trillen helaas vaak onderdrukt en afgeleerd. Dit mechanisme wakkeren we op een veilige manier opnieuw aan met TRE®.

Zelfreguliering

Echter kan het lichaam pas loslaten als het veilig, ontspannen en in het hier en nu is. Daarom besteden we tijdens de sessies heel veel aandacht aan de technieken van zelfregulering zodat een release op een veilige en comfortabele manier kan gebeuren. En het zijn heel handige vaardigheden die je dagdagelijks kan inzetten!

Meer informatie over TRE® vind je hier:

Belangrijk

  • TRE® vervangt op geen enkele manier een medische en/of psychologische behandeling. Het spreekt voor zich dat je bij gezondheidsproblemen jouw arts en/of psycholoog raadpleegt.