Help! Het lukt me niet: TRE in je dagelijkse routine

30-05-2024

Deze week hoorde ik tijdens verschillende TRE-sessies van meerdere deelnemers: "Het lukt me (bijna) niet om de oefeningen in mijn dagelijkse routine te integreren." Omdat het te druk is, omdat ik het uitstel, omdat ik weerstand voel, omdat ik mezelf afvraag of ik het verdiend heb – even tijd voor mezelf te nemen…

Dit is ook voor mij zeer herkenbaar. Hoewel het nu mijn werk is, en ik er dus tijd voor maak om mijn systeem te helpen ontladen en herstellen, en om andere dimensies van TRE te ontdekken en integreren, kwam de echte "shift" naar reële integratie in mijn routine toen ik besefte dat regelmatig tijd investeren in de oefeningen me juist enorm veel tijd bespaart. In plaats van te ontploffen, weg te lopen, met deuren te slaan, relaties te verbreken, verdriet te verdrinken (of te ver-snoepen), of onnodige aankopen te doen, kan ik nu eerst mezelf gronden (en TRE is een short-cut naar grounding en ontlading) zodat ik vanuit een kalme staat naar situaties kan kijken en daarop kan reageren, in plaats van vanuit automatische overlevingsreacties.

Als je bedenkt hoeveel dagen, weken, en soms maanden aan herstelwerk je uitspaart door minder in de overlevingsreacties te vervallen (want relaties moeten dan hersteld worden, deuren gerepareerd, en je gewicht en portemonnee lijden er ook onder), kan het motiverend werken om regelmatig iets van 30 minuten aan TRE te besteden. Mogelijk helpt dit idee je om de oefeningen in je routine op te nemen. 

Wanneer je structurele veranderingen in je welzijn, emotioneel leven, stressniveau, slaapkwaliteit en zo voort begint op te merken, wordt de motivatie om de oefeningen te doen nog krachtiger.

Het kan echter zijn dat in het begin van je TRE-beoefening er lastige dingen naar boven kunnen komen, zowel fysiek als emotioneel of mentaal. Dit kan heftig en confronterend zijn. Weet dat dit tijdelijk is en is een onderdeel van het verwerkingsproces.

"Sometimes it has to get worse before getting better"

Graag deel ik enkele tips met je om TRE een deel van je routine te helpen worden:

Koppel TRE aan je huidige routines

Bekijk welke routines je nu allemaal hebt (sport, werk, slaaprituelen, andere activiteiten of gewoontes) en probeer TRE daaraan te koppelen. Als je TRE al een tijdje beoefent, heb je vaak de eerste voorbereidende oefeningen niet meer nodig en kun je na bijvoorbeeld sporten of yoga alleen een van de twee laatste oefeningen doen om te ontladen. Je kan ook TRE (bv. de voorlaatste oefening tegen de muur) ook gerust op je werk of tijdens een wandeling doen: even 5 minuutjes ontladen op een plaats waar je ongestoord alleen kan zijn.

Plan TRE in je dag in

Afhankelijk van het bovenstaande kan het helpen om TRE in je dag in te plannen. Net zoals tandenpoetsen - je doet het gewoon.

Check bij jezelf in voordat je aan TRE begint

Wat merk je in je lijf, emotionele en mentale dimensie op (zie video's zelfregulering)? Merk je weerstand om TRE te doen? Vraag je jezelf af of je het verdient om nu tijd voor jezelf te nemen naast alle andere "dringende" zaken? Voel je andere emoties die je tegenhouden? Duw het niet weg en probeer het niet te veranderen. Maak er zacht contact mee en voel wat erachter zit. Achter weerstand, oordeel, vraag. Geen analyse, gewoon voelen en accepteren zoals het is.

Wanneer de emotie zachter wordt, kun je opnieuw inchecken om te voelen of je lijf nu behoefte aan TRE heeft of dat het beter is om het op een ander moment te doen. Plan het dan ook meteen in en herhaal.

Sluit aan bij oefensessies

Nadat je het Initiatietraject hebt gevolgd, kan het helpen om deel te nemen aan oefensessies. Zo kun je je practice ondersteunen, ervaringen uitwisselen met andere deelnemers, en ontladingspatronen verder helpen ontvouwen door aanvullende interventies.

Veel succes!

Liefs, Daria