Hoe je je yoga-practice kunt versterken

03-04-2024

Het is makkelijker regelmatig yoga te doen als je op een retraite bent of wanneer yoga je werk is (happy me:)), maar wat als je moet jongleren met werk, gezin en huishouden? Dat is wat ik heb geleerd bij het zoeken naar een balans tussen mijn eigen yoga-practice en de rest van mijn verplichtingen:

Te veel van het goede kan ook te veel zijn

Het is belangrijk om op tijd de signalen te herkennen en een stap terug te nemen. Neem een pauze, adem diep en zoek balans tussen toewijding en rust. 

Yoga gaat over voelen en luisteren naar je eigen lichaam

Dus voel en luister: wat heeft je lichaam op dit moment nodig? Trage of een vurige yogaflow? Een boswandeling of een rondje hardlopen? Wat is op dit moment meer voedend voor je lichaam? Maak een gezonde keuze op basis van de ECHTE behoeften van je lichaam op dit moment. 

Probeer niet te veel tegelijk te bereiken

Kies een focus voor een week of meerdere weken en ga ervoor. Geniet van het proces. 

Jezelf met anderen vergelijken heeft geen zin

 Elk lichaam heeft zijn eigen geschiedenis en noden. Yoga gaat over verbinding met het diepere zelf en niet over de competitie met anderen. Focus dus op je eigen vooruitgang en geniet van je yogareis!

"Yoga is een innerlijke beoefening. De rest is slechts een circus"              K. Pattabhi Jois, grondlegger van Ashtanga Yoga

Blijf het bredere plaatje zien

Het beoefenen van asana's is slechts een onderdeel van yoga, naast meditatie, ademhalingstechnieken, het beoefenen van morele principes... Dus als je je een paar minuten bewust op je ademhaling hebt gericht, heb je ook aan yoga gedaan! 

Probeer het uit!

Probeer een bepaalde routine een tijdje uit en als het niet werkt - niet erg! Ga op zoek naar wat je kan aanpassen zodat het wél een zalige practice voor je wordt.

Ik heb bijvoorbeeld gemerkt dat 's ochtends vroeg trainen voor mij werkt in de zomer, maar als het donkerder en kouder wordt, kan de tijd variëren. En één keer per week (of meer:) - een niet-oefendag waarop ik geniet van wandelingen, lekker koken en tijd doorbrengen met mijn gezin. En het is ook yoga!

Veel plezier!

Liefs, Daria