Familiekarma

16-04-2024

Het lag een tijdje op mijn bureau - dit artikel van Susan Smit dat ik intussen meerdere keren heb gelezen. Het voelde als herkenning: zowel bij mijzelf, als bij cliënten die ik intussen begeleid heb in hun TRE-proces (Trauma and Tension Releasing Exercises). 

Hierbij enkele passages:

"Bepaalde gedragspatronen zijn van generatie op generatie overgegeven. En er is een mysterieus soort "familiekarma" of "familiebewustzijn" dat we op een onbewust niveau met ons meedragen. Als je ergens last van hebt, maar je weet niet waarom, kan het zijn dat je gebukt gaat onder overgeërfd trauma, dat "intergenerationele of transgenerationeel trauma" wordt genoemd. Dit is onverwerkte pijn van families die op genetisch en energetisch niveau wordt doorgegeven".

In een wetenschappelijke studie (2013) werd zelfs de biologische overdraagbaarheid van trauma bewezen: "nakomelingen van Holocaustoverlevenden blijken biologische "markers" in hun chromosomen te dragen die depressies, angsten en nachtmerries veroorzaken. "Wanneer het trauma in eerdere generaties niet is verwerkt, moet de volgende generatie dat doen", betoogt klinisch psycholoog Eduardo Duran".

"Intergenerationeel trauma wordt gevormd door pijnlijke ervaringen die niet zijn erkend en verwerkt. Het is pijn die destijds is weggestopt omdat het onveilig was om direct te ervaren. Het wegdrukken, verdringen, bewust ontkennen en afstand nemen van een ervaring zorgt ervoor dat een deel van de beschikbare energie in de schaduw bevriest. Het zet zich vast en wordt als een pakkertje met informatie naar volgende generaties doorgegeven.

Trauma belemmert en verstoort de manier waarop we de wereld en onze plek erin interpreteren."

Het uit zich in onbewuste herhaling van "soortgelijke pijnlijke ervaringen, omdat de ziel ons zo wil uitdagen om het met terugwerkende kracht te doorvoelen. Niet als straf, niet als pech, niet als noodlot, maar als een poging om het oorspronkelijke trauma in het licht van bewustzijn te brengen, te verwerken en te integreren. Wat we beschouwen als onze lotsbestemming, als pech of straf, is in werkelijkheid ons niet-verwerkte verleden."

En dan komt er heling. " Bij heling draait het om "heel" worden, om alles wat je bent in kaart te brengen. Traumawerk gaat niet om het loslaten van de moeilijke delen, maar ze juist hun rechtmatige plek te geven. Het wordt gezien, doorleefd, erkend en geïntegreerd."

Daarom is dit groot werk ver weg van eenvoudig, luchtig en plezant. Het is intens. Het is confronterend. Het is ingrijpend. Maar dat is het waard. Want de bedoeling van dit werk is "om jou als aards mens lichter te maken, jou te bevrijden van geblokkeerde energie". Om een keuze te hebben om 'nee" te zeggen en een authentiekere leven te leiden. Om het leven van je kinderen lichter te maken. Dat groot werk is het waard.

Met diepe bewondering voor degenen die door dit proces gaan.

Veel liefs, Daria

Bron: Happinez magazine, nummer 6 - 2022, p. 47-51