Psoas. De spier van de ziel | Liz Koch

07-03-2024

Dit is wellicht het meest poëtische boek over de anatomie van het menselijk lichaam dat ik tot nu toe heb gelezen.
Liz Koch, met haar jarenlange onderzoek naar de psoas, beschouwt het lichaam als een levend proces en bekijkt het vanuit een bio-intelligent perspectief, in plaats van het meer vertrouwde biomechanische perspectief waar de meesten van ons aan gewend zijn. Ze ziet mensen als levende, verbonden systemen in beweging.
Ook de psoas beschouwt ze niet als een probleem dat opgelost moet worden, zoals een vaak verkorte spier die het bekken naar voren trekt of rug- en heupklachten veroorzaakt. Ze ziet de psoas als een boodschapper van kernintelligentie, waarbij het begrijpen van de onderliggende boodschap en het ondersteunen van natuurlijke lichaamsexpressie en daardoor natuurlijke herstelprocessen centraal staan.
De psoas, dit waarnemingsorgaan, is energetisch verbonden met het diafragma, de nieren en de bijnieren, en signaleert overlevingsreacties, geeft verstoringen en compensatiegedrag door.
Dit is het kader, naast inzichten uit Pralaya Yoga, waarbinnen mijn yogalessen, gericht op de psoas-spieren, nu zijn ingebed. Want beweging schept vorm in de vloeiende dans van het leven; beweging is het medicijn dat ons lichaam nodig heeft...