De tijger ontwaakt | Peter A. Levin

08-01-2023

Wie zou kunnen denken dat zelfs heel "gewone" gebeurtenissen, zoals een medische behandeling, of een val een je fiets, incidenten die "onbelangrijk" of vergeten zijn, kunnen substantiële nawerking hebben. Dat ze later in het leven een traumatische reactie kunnen veroorzaken, afhangend van de manier waarop het kind / adolescent / volwassene ze ervaart op het moment dat ze plaatsvinden. 

Trauma kan niet altijd voorkomen worden: het is een onderdeel van het leven. Maar we kunnen het wel verwerken. Het is een onderbroken proces dat er van nature toe geneigd is afronding te zoeken wanneer dat enigszins mogelijk is.

Traumatische symptomen worden niet veroorzaakt door de gebeurtenis zelf. Ze komen voort uit het bevroren restant energie dat niet is opgeheven en ontladen: dit restant blijft in het zenuwstelsel gevangen, waar het ons lichaam en onze geest schade toebrengt. 

Om geen traumaslachtoffer te worden, moet een bedreigd mens (of dier) alle door het gevaar opgewekte energie (door vluchten / vechten / bevriezen) ontladen. De overgebleven energie gaat niet vanzelf weg. Het blijft in het lichaam aanwezig en forceert vaak de vorming van een grote verscheidenheid aan symptomen, zoals angst, depressie en psychosomatische en gedragsproblemen. Door middel van deze symptomen probeert het lichaam de niet ontladen energie in toom te houden. In de natuur ontladen dieren instinctief al hun samengeperste energie en ontwikkelen dan zelden nadelige symptomen. We mensen onderdrukken het vaak. Als we deze indrukwekkende krachten niet kunnen bevrijden, worden we het slachtoffer van een trauma met alle gevolgen van dien.

In dit boek onderzoekt Peter Levin, expert op het gebied van traumaverwerking, het ontstaan en behandeling van trauma vanuit biologisch perspectief. Somatic Experiencing, geïntroduceerd in dit boek, gaat ervan uit dat traumaverschijnselen eerder biologisch dat psychologisch van aard zijn en daarom het best op een lichaamsgerichte manier kunnen worden bestreden om de geblokkeerde overlevingsenergie los te laten. 

Zeer toegankelijk en met veel voorbeelden geschreven boek, dat je kan helpen niet enkel je eigen geschiedenis te begrijpen, maar ook handvatten geeft om zowel bij jezelf als bij je kinderen / andere dierbaren op een wijze manier om te gaan met de eventuele traumatische situaties en de gevolgen hiervan. Daarbij is het zeer aanvullend kader bij TRE®!